Аномалия се появи на нашето Слънце и озадачи учените. Гигантска дупка

...
Аномалия се появи на нашето Слънце и озадачи учените. Гигантска дупка
Коментари Харесай

60 пъти по-голямо от Земята: Огромно петно се появи върху Слънцето

Аномалия се появи на нашето Слънце и озадачи учените. 

Гигантска дупка се появи на повърхността на Слънцето този уикенд,  насочвайки слънчевите ветрове към Земята. Феноменът, публично прочут като „ коронална дупка “, в действителност не е дупка в повърхността на Слънцето, написа Metro. 

Петното се намира към екватора на Слънцето и  се е разширило с внушителните 800 000 километра за 24 часа.



Всъщност, в случай че гледахте Слънцето този уикенд – със особено съоръжение, несъмнено, въобще нямаше да го видите. Самата коронална дупка в действителност е празнота в магнитното поле на Слънцето, което разрешава основаването на повече слънчеви ветрове.  

Е, защото горещите газове и слънчевият вятър излизат през короналната дупка, повърхността на Слънцето под нея става по-хладна и по-малко плътна от областите към нея. Това не е леден сектор, това към момента е Слънцето. 

И когато Слънцето се гледа през ултравиолетова светлина, тези по-хладни области наподобяват черни - създавайки илюзията за, голяма дупка в Слънцето.

Всъщност тази дупка е с размерите на 60 Земи , написа Metro. 

There’s a giant ‘hole’ in the Sun
— Asif Hussain (@AsifHus80321718)
И въпреки да няма никакъв късмет тя да погълне Земята, слънчевите ветрове, които се насочват в тази посока, могат да провокират геомагнитни стихии в атмосферата ни . Слънчевите ветрове от короналните дупки се движат доста по-бързо от естествения безоблачен бриз, а когато попаднат на Земята, могат да провокират спиране на връзките и красиви полярни сияния, в това число Северното зарево.  

Всички типове слънчеви стихии връхлетяха Земята през последните месеци, когато Слънцето доближи най-активната част от 11-годишния си цикъл, прочут като безоблачен най-много. По това време се следи увеличение на броя на слънчевите петна на повърхността, които могат да провокират слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса (CME), изстрелвайки електромагнитни частици и плазма. 

По подигравка на ориста обаче коронарните дупки се срещат по-често по време на слънчевия най-малко, когато Слънцето е минимум интензивно, което значи, че появяването им тази седмица изненада астрономите. През ноември се появи великански " архипелаг от слънчеви петна ", който сега изстрелва слънчеви стихии към нас, оповестява още Metro. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР